Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka on saatava ravinnosta, koska elimistö ei pysty niitä itse valmistamaan. Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat:

  • Dokosaheksaeenihappo, DHA, C22:6n-3
  • Eikosapentaeenihappo, EPA, C20:5n-3
  • Alfalinoleenihappo, ALA, C18:3n-3

Omega-3-rasvahappoja tuottavat tietyt meriplanktonit, joita kalat syövät. Näistä elimistölle erityisen tärkeitä ovat EPA ja DHA, joita saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä. Muita omega-3-rasvahappoja, kuten alfalinoleenihappoa saa kasviöljyistä ja niistä valmistetuista kasvirasvalevitteistä.

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä mm. sydämelle ja aivoille ja niitä on saatava riittävä määrä säännöllisesti, suositeltu annos on 1-2 g.
DHA edistää aivotoiminnan ja näön pysymistä normaalina. Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA:ta. EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Edullinen vaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA:a ja DHA:ta.